Cukiernicze podróże po Skandynawii – odkrywamy słodki smak Norwegii

O ile mamy ogólne pojęcie o tym, czym na deser zajadają się nasi bliżsi lub dalsi europejscy sąsiedzi, tacy jak Czesi (trdelník), Niemcy (sękacz), Włosi (tiramisu), Brytyjczycy (pudding), Francja (crème brûlée), o tyle mało kto z nas orientuje się jakie ciasta, ciasteczka i inne słodkie przekąski są specjalnością mieszkańców odległej Norwegii. Najwyższa pora odkryć skandynawskie frykasy i sprawdzić co kryje się pod tajemniczo brzmiącymi nazwami!

Dronning Maud fromasj

W wolnym tłumaczeniu jest to pudding królowej Maud, znany również pod nazwą deseru z Haugesund. Skąd takie określenie? Otóż jest to nawiązanie do roku 1906, kiedy to na cześć królowej Maud i króla Hakona z okazji ich wizyty w Haugesund po raz pierwszy przygotowano ten deser. Pudding, który w smaku przypomina ajerkoniak ma konsystencję musu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kogla-mogla. A jako, że jego wykonanie jest bardzo proste i szybkie możemy zrobić go samodzielnie w domu.

Tilslørte Bondepiker

Poetyckie określenie Tilslørte Bondepiker najczęściej tłumaczy się jako wiejskie dziewczęta w welonie. Legenda podaje, że pomysłodawcą nazwy był słynny norweski poeta i filolog – Ivar Aaasen. Artysta nieszczęśliwie zakochał się w dziewczynie, która przygotowywała wyśmienity deser z musu jabłkowego, podsmażanej bułki tartej oraz puszystej bitej śmietany. Kiedy kobieta zapytała Aaasena o to, czy miałby ochotę spróbować jej słodyczy, mając na myśli ów przysmak, zakochany do nieprzytomności poeta zrozumiał te słowa dość opacznie. Gdy odkrył, że jego wybranka chciała tylko poczęstować go smakołykiem, na pamiątkę nieudanych zalotów nazwał go wiejskimi dziewczętami w welonie.

Kransekake

Kransekake to wypiek przygotowywany wyłącznie na specjalne okazje, serwowany na typowo norweskich weselach, chrzcinach itp. Pieczony z migdałów, cukru i białek jaj, zbudowany z marcepanowych, chrupiących i niesamowicie pachnących kręgów wygląda niczym ogromna wieża. Z tego względu zresztą często nazywany jest ciastem – wieżą bądź też okrągłym tortem. Na weselach para młoda tradycyjnie musi wspólnie złapać i podnieść kransekake. Wówczas ciasto się rozdzieli, a liczba słodkich okręgów, które zostaną w dłoniach nowożeńcy symbolizować będzie liczbę przyszłego potomstwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *