Czy czekolada do picia to dobra alternatywa dla klasycznych słodkości?

Gęsta, słodka i doprawiona licznymi przyprawami – dobrze przygotowana czekolada do picia jest niesamowitym napojem, który rozgrzewa, poprawia ciśnienie krwi i… doskonale smakuje! Co warto wiedzieć o tym przysmaku? Jak przywędrował na polskie stoły?


Niewiele osób jest świadomych tego, że początkowo to właśnie napój czekoladowy był pierwotnym produktem, który przygotowywany był przez Olmeków, Azteków i Majów. To właśnie oni odkryli niesamowite właściwości ziaren drzew kakaowych i stworzyli proces tworzenia z nich gęstych, słodkich naparów. Ziarna kakaowca były tak cenne, że przez długi okres czasu stanowiły one środek płatniczy – za 10 ziaren można było nabyć królika, za 100 – niewolnika.

Jak czekolada trafiła do Europy?

Istnieją dwie prawdopodobne wersje, mówiące o tym, jak ziarna kawowca dotarły na Stary Kontynent. Pierwsza mówi o konkwistadorach i ich przywódcy Cortezie, którzy, który wraz z 500 żołnierzami opanował wielkie państwo Azteków. Podobno podbity król Montezuma II miał podarować najeźdźcom ziarna kawowca. Druga historii mówi o Krzysztofie Kolumbie, który docenił wartość ziarna, przywożąc go z okolic Hondurasu.

Drogocenny przysmak!

Faktem jest, że pojawienie się kawowca na europejskich dworcach było olbrzymim wydarzeniem. Ze względu na niewielka ilość surowca i pozyskiwanie go jedynie poprzez wysyłanie wielomiesięcznych ekspedycji konieczne było narzucenie odpowiedniej ceny na ten produkt. Czekolada do picia podawana była na dworach, przez co kosztować jej mogli jedynie królowie, książęta, możni. Początkowo podawano ją wymierzaną z gorącą wodą – tak, jak nauczyli podróżników ludy środkowoamerykańskie. Dopiero w XVII wieku zastąpiono wodę mlekiem, aby możliwe było uzyskanie gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Wraz ze zwiększeniem ilości ziaren kakaowca przybywających do Europy rozpoczęto również eksperymentowanie z ich wykorzystaniem. Włosi dodawali je do makaronów i mięs, rozpoczęto również eksperymentowanie z tworzenie batonów czekoladowych z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, czy nawet kwiatów. Dopiero w roku 1824 udoskonalono prasę hydrauliczną do miazgi kakaowej, co pozwoliło na wyciśnięcie 50% masła i pozostawienia suchego placka czekolady. To właśnie z niego otrzymywano kakao!

Czekolada do picia współcześnie

Obecnie gorącą czekoladę możemy przygotować zarówno w domu, jak i delektować się nią w kawiarniach. Warto poszukać czekolady wysokiej jakość: gęstej, aromatycznej, rozgrzewającej. Pamiętajmy także, że napój ten posiada wiele cennych składników – przede wszystkim magnez. Wpływa on na działanie naszego układu nerwowego oraz mięśni.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *