Czy wszystkie słodycze z założenia są niezdrowe?

Większość z nas kocha słodycze – olbrzymi wybór słodkości sprawia, że każdy może bez trudu znaleźć coś dla siebie. Współcześnie słodycze to nie tylko czekolada i produkty tworzone z kakaowca – to przede wszystkim wyroby cukiernicze oparte na słodkich masach i biszkoptach, ale również wafle, cukierki, landryny, lody. Są pyszne, jednak niestety nie służą naszemu organizmowi. Co jest w nich zawarte? Czy istnieje zdrowa alternatywa?

Słodycze kojarzą się nam przede wszystkim z przyjemnością – słodki smak i bogactwo aromatów sprawia, że poprawia się nam humor, dodatkowo duża ilość cukrów na chwilę dodaje nam energii. Niestety, słodycze mogą wyrządzić nam więcej złego niż dobrego. Dlatego warto wiedzieć, że należy je jeść z umiarem i znać alternatywy!

Ciasta, biszkopty, kremy, lody… Składają się one głównie z węglowodanów. Oczywiście piekarze i topowe kawiarnie dbają o to, aby do wyrobu wypieków czy smakołyków wykorzystywane były wyłącznie składniki wysokiej jakości (np. cukier trzcinowy, brzozowy). Ilość cukrów jest jednak tak wysoka, że znacząco wpływa na kaloryczność produktów… i na naszą sylwetkę. Nadmierne spożywanie słodyczy przyczynia się do powiększania masy ciała, szczególnie wtedy, kiedy prowadzimy siedzący tryb życia.
Innym problemem związanym z cukrem jest jego wpływ na nasze zęby. Nadmiernie spożywany cukier zwiększa ryzyko zachorowania na próchnicę, szczególnie, kiedy mamy skłonność do nieregularnego szczotkowania zębów.

Słodkie zamienniki: bakalie i orzechy!

Aby móc cieszyć się smakiem słodkości, a jednocześnie nie narażać się na otyłość czy próchnicę, musimy wybierać przekąski z głową. Oczywiście nie musimy całkowicie odmawiać sobie ciast czy ciastek – jedźmy je jednak sporadycznie. Zamiast nich zaopatrzmy nasza kuchnię w różnorodne rodzaje bakalii i orzechów!
Bakalie to suszone owoce: morele, śliwki, brzoskwinie, jabłka, banany, żurawina. Są one suszone bez użycia jakichkolwiek konserwantów i zawierają wiele cennych składników. Jednym z najistotniejszych jest błonnik, będący jednym z najważniejszych składników naszej diety i odpowiadający za prawidłową pracę naszego układu pokarmowego.

Również orzechy są ciekawą alternatywą – w sklepach znajdziemy liczne mieszanki studenckie, składające się z orzechów włoskich, laskowych, orzechów nerkowca, migdałów. Zawierają one wiele soli mineralnych i składników odżywczych, które wpływają pozytywnie np. na nasz układ nerwowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *