Desery z arbuza i właściwości ulubionego wakacyjnego owocu dzieci i dorosłych

Mimo, że arbuz w 92 procentach składa się z wody i posiada niewielką ilość witamin i minerałów, zyskuje na dużej zawartości przeciwutleniaczy, hamujących proces starzenia i rozwoju komórek nowotworowych oraz cytruliny, czyli aminokwasu, który wspomaga pracę serca i przyśpiesza regenerację mięśni u sportowców. Jako, że arbuzy goszczą w sklepach wyłącznie latem, a do tego ich cena (za kilogram) waha się w okolicach złotówki, korzystajmy z okazji i jedzmy tych pysznych i orzeźwiających owoców jak najwięcej!

Arbuzy dla zdrowia i urody

Do wymienionych wyżej właściwości dodać należy, że składający się głównie z wody arbuz wykazuje działanie moczopędne. Z tego względu sprzyja zwalczaniu chorób nerek i infekcji układu moczowego. Poza tym egzotyczny owoc korzystnie wpływa na układ pokarmowy (polepsza przemianę materii) i układ krążenia – zawarte w nim składniki aktywne wydalają z organizmu szkodliwe związki, które gromadzą się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Ponadto, arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu, a także hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Wreszcie czerwony owoc to bogactwo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry – chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV i pomagają przy leczeniu stanów zapalnych skóry. Antyoksydanty, takie jak likopen oraz witamina A i C zwiększają sieć naczynek krwionośnych, (do skóry dociera więcej tlenu i substancji odżywczych), wspomagają działanie innych przeciwutleniaczy i usuwają z organizmu wolne rodniki.

Pyszne desery na bazie arbuza

Większość z nas po kupieniu arbuza kroi go na kawałki i po prostu zjada. Okazuje się jednak, że owoc jest świetnym dodatkiem do wielu słodkich przekąsek. Sałatka owocowa z dowolną galaretką lub puszystą bitą śmietaną, tartaletki z budyniem, arbuzem, malinami i brzoskwiniami, ciasto biszkoptowe z zanurzonymi w delikatnej piance kawałkami czerwonego owocu, a nawet grillowany arbuz to nie tylko smaczny, ale i oryginalny deser, którym zaskoczyć możemy naszych najbliższych. Grzechem byłoby nie wspomnieć o koktajlach i sokach na bazie arbuza. Ten orzeźwiający owoc, który doskonale nawadnia nasz organizm w czasie największych upałów świetnie komponuje się w owocowych shake’ach z bananami, truskawkami, cytrynami bądź też z naturalnym jogurtem, ziarnami ekspandowanymi i polewą lub sosem do lodów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *