Desery świata – co warto przemycić do naszej kuchni?

Światowa kuchnia ma nam wiele do zaoferowania nie tylko w kwestii wymyślnych dań głównych, kremowych zup czy przystawek. Warto również przyjrzeć się z bliska licznym deserom, które pochodzą z najodleglejszych zakątków świata. Obecnie, korzystając z sieci i dobrze zaopatrzonych sklepów, wiele z nich możemy przyrządzić we własnej kuchni! Na które z nich warto zwrócić uwagę?

W Polsce bardzo cenimy nasze narodowe słodkości: serniki, baby piaskowe, mazurki, keksy. Warto jednak od czasu do czasu wyjść poza tę grupę i sprawdzić, jakimi delicjami raczą się inne nacje. Z pewnością będzie to fascynująca podróż przez lądy, która pozwoli odkryć kulinarne tajemnice!

Francuskie suflety

Suflet uważany jest za trudne danie, jednak jego smak i wygląd nagradzają długą naukę. Podczas przygotowania tego deseru niezwykle ważna jest precyzja i dokładne odmierzanie składników. Ciast zapieka się w niewielkich kokilkach w piecu przez określoną ilość czasu. Ważne jest, aby gotowy deser (lub jego wytrwaną wersję) podawać tuż po wyjęciu z pieca. Zmienna temperatura sprawia, że pięknie wyrośnięty i puszysty suflet opada.

Pavlova prosto z Australii

Anna Pavlova była rosyjską tancerką baletową. Ze względu na olbrzymi talent i kunszt tańca występowała ona na całym świecie. To właśnie na jej cześć powstał lekki i słodki deser zwany do dzisiaj Pavlovą. Składa się on z delikatnej bezy, która odpowiednio przyrządzona wprost rozpływa się w ustach. Słodkość deseru równoważona jest dodatkiem owoców sezonowych.

Włoskie tiramisu

Włoski deser tiramisu jest doskonale znany Polakom – jest on dostępny w licznych kawiarniach, cukierniach. Okazuje się jednak, że jego samodzielnie przyrządzenie nie jest wcale trudne – konieczne jest tylko trzymanie się dobrego przepisu. Do wykonania tiramisu konieczne są takie składniki jak jajka, serek mascarpone, likier amaretto, kawa oraz biszkopty. Deser wręcz rozpływa się w ustach!

Austriacki tort Sachera

Tort Sachera powstał w roku 1832 przez austriackiego cukiernika Franza Sachera – to wspaniały przysmak czekoladowy, przekładany morelową marmoladą oraz oblany pyszną czekoladą. Co ciekawe: przepis na ten słynny tort jest obecnie znany wyłącznie kilku osobom na świecie – receptura jest pilnie strzeżona, a oryginalny wypiek podawany jest wyłącznie w hotelu założonym przez syna cukiernika-twórcy.

Japońskie mochi

Japonia ma wiele do zaoferowania pod względem słodyczy – jednym z najpopularniejszych jest mochi, czyli ciasteczka tworzone z klejącego ryżu z różnorodnymi, owocowymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *