Doughnuts, czyli tłusty czwartek w stylu amerykańskim

Śmiało możemy powiedzieć, że doughnuts stanowią jeden z symboli Stanów Zjednoczonych. Nam, Europejczykom z pewnością kojarzą się z filmami i serialami, w których typowy amerykański policjant, tudzież szeryf zajada się nimi w każdej wolnej chwili, obowiązkowo dzierżąc w jednej ręce kubek z kawą na wynos. Jednak pączki z dziurką oblane czekoladą lub lukrem i obsypane kolorowym cukrowym maczkiem bądź posiekanymi orzechami od jakiegoś czasu stały się chlubą również polskich cukierni. W oczekiwaniu na zbliżający się tłusty czwartek, sprawdźmy skąd wziął się zwyczaj jedzenia donatów i jak samodzielnie je przygotować.

Historia amerykańskich doughnuts

Każdy obywatel Stanów Zjednoczonych zapytany o historię słynnych doughnuts, z pewnością przytoczy opowieść o pewnym młodym, bo zaledwie szesnastoletnim Amerykaninie Hansonie Gregorym. Chłopiec ten pływał na statkach, lecz nie przepadał za podawanymi tam tłustymi pączkami wiedeńskimi. Stąd, któregoś dnia postanowił nieco zmodyfikować jeden z nich – najpierw go spłaszczył, po czym w środku wydrążył dziurkę, z czym nie zwlekając ani chwili podzielił się ze swą matką. Kobieta oczywiście przyklasnęła na ten pomysł. Od tego czasu, tj. od ponad stu lat doughnuts, królują w amerykańskich cukierniach, domach i biurach.

Amerykańska tradycja zajadania się donatami

O ile większość słynnych polskich ciast, ciasteczek i innych wypieków przyporządkować możemy do poszczególnych okazji (np. mazurek na Wielkanoc, makowiec na Boże Narodzenie), o tyle Amerykanie zajadają się swoimi pączki o każdej porze roku i dnia. Donaty są idealne na śniadanie, przed obiadem do kawy, a nawet na kolację. Widok kobiet i mężczyzn w metrze ze standardowym zestawem doughnut + latte nie dziwi nikogo. Największym zainteresowaniem cieszą się pączki z dużą ilością kolorowych dodatków – lukru, posypek, kawałków orzechów, cukru i cynamonu. Co ciekawe, każdego roku w pierwszy piątek czerwca w USA obchodzony jest Narodowy Dzień Donatów.

Odpowiednie wyrobienie ciasta – klucz do udanych donatów

Donaty to przysmak, który wymaga od nas dużych pokładów cierpliwości. Chcąc samodzielnie je przygotować, trzeba mieć na uwadze, że niezwykle istotne jest delikatne wyrobienie ciasta. Gotowe pączki mają być lekkie, puszyste i nie za słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *