Gorzka czekolada – jej skład, właściwości i sposoby przyrządzania

Czekolada – kaloryczna, tucząca i niezbyt zdrowa? Błąd! W czasach, gdy wymaga się od nas byśmy wieczni byli piękni, młodzi i silni często zapominamy o tym, co rzeczywiście dla nas dobre. W dzikiej pogoni za idealną sylwetką liczymy kalorie i zadręczamy nasze ciała intensywnymi ćwiczeniami zamiast na chwilę przystanąć i zastanowić się nad tym, czy sztuczny słodzik przypadkiem nie jest gorszy niż miód i gorzka czekolada. To nie kalorie mają bowiem znaczenie, lecz ilość zawartych w żywności składników odżywczych, minerałów i witamin.

Skład gorzkiej czekolady

W gorzkiej czekoladzie znajduje się mnóstwo składników, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, m.in.: żelazo (wspomaga produkcję czerwonych krwinek), magnez (wzmacnia mięśnie), węglowodany (dostarczają organizmowi niezbędnej energii) oraz niacynę (uwalnia zawartą w pokarmie energię). Prócz tego kakaowy smakołyk jest źródłem teobrominy (stymuluje układ nerwowy i pobudza organizm), fenylotylaminy (odpowiada za dobry nastrój), i flawonoidów (zatrzymują proces uwalniania złego cholesterolu, podnoszą odporność, regulują skurcze mięśni i zapobiegają sklejaniu się białych płytek krwi).

Właściwości

Gorzka czekolada jest lekiem na wiele schorzeń. Zapobiega chorobom serca, nowotworom, a także zwalczając wolne rodniki spowalnia proces starzenia. Co więcej, pozytywnie wpływa na pamięć (hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera) oraz działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Prócz tego chroni naszą skórę przed promieniami UV. W przeciwieństwie do pozostałych słodyczy nie powoduje próchnicy zębów. W końcu pomaga schudnąć, gdyż wywołuje uczucie sytości (później odczuwamy głód i jemy mniej).

Propozycje podania

Na szczęście nie musimy ograniczać się jedynie do gorzkiej czekolady w tabliczkach. Możemy przyrządzać ją na wiele sposób, pod warunkiem, że zaopatrzymy się w wysokiej jakości produkt. Belgijska firma Callebaut jest jednym z niewielu producentów, którzy własnoręcznie selekcjonują, prażą i mielą ziarna kakao na absolutnie niepowtarzalną w smaku miazgę kakaową. Z czekolady tej marki możemy przygotować m.in. rozgrzewający napój, polewę do ciast, tortów i deserów, czy też nadzienie do ciasteczek i pralin.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *