Historia świątecznego piernika

Tak, jak w kwestii dań wytrawnych podczas wigilii muszą pojawić się tradycyjne śledzie, karpie, pierogi, kapusta z grzybami, barszcz czerwony z uszkami, tak w przypadku deserów nie może oczywiście zabraknąć aromatycznych pierników o korzenno-cynamonowym smaku – czy to pod postacią ciasteczek, czy ciasta. W wielu polskich domach to one idą na pierwszy ogień – za ich pieczenie często zabieramy się już w listopadzie oraz na początku grudnia. Wszystko po to, aby zamknięte w szczelnych puszkach dojrzały, przegryzły się. Później przychodzi oczywiście pora na ich zdobienie czekoladową polewą lub kolorowymi lukrami i posypkami. Jaka historia wiążę się z tym rarytasem, skąd wzięła się jego nazwa i kiedy powstało pierwsze ciasto piernikowe?

Ojczyzna pierników – czy aby na pewno Polska?

Mimo, że my, Polacy uważamy pierniki za typowo polskie wypieki, okazuje się, że w rzeczywistości pochodzą one z okolic współczesnej Holandii, zaś tradycja ich wypiekania podtrzymywana jest w różnych częściach Starego Kontynentu. Szczególnie popularne są w Niemczech, Szwajcarii, Norwegii, Danii i Finlandii, a także w Wielkiej Brytanii. Najstarszy polski przepis na piernik pochodzi zaś z 1725 roku i co ciekawe nie z książki kucharskiej, a medycznej. W tym czasie ciasto znane było bowiem ze swych właściwości prozdrowotnych. Przynosiło ulgę przy problemach z niestrawnością i w czasie przeziębienia. Co więcej, zamożniejsi obywatele chętnie serwowali je jako zakąskę do wódki. Damy oczywiście raczyły się piernikiem podczas podwieczorków przy herbacie.

Nazwa „piernik” – skąd się wzięła?

Polska nazwa „piernik” pochodzi od starodawnego słowa „pierny”, czyli „pieprzny”, co odnosi się do wyrazistych, korzennych, przypraw, którymi doprawia się ciasto.

Pierwszy piernik – jak powstał?

Podobnie, jak większość ciast, deserów, a także dań wytrawnych z wieloletnią tradycją, tak i bożonarodzeniowy piernik doczekał się przynajmniej kilku legend opowiadających o tym, jak powstał. Jedna z najpopularniejszych wersji podaje, że przez zupełny przypadek przepis na piernik wymyślił pewien czeladnik, który w wyniku pomyłki dodał do zwykłego ciasta przyprawy korzenne. Jako, że efekt miło go zaskoczył, postanowił nowy produkt wprowadzić do oferty swojej cukierni. Wyjątkowy smak przypadł do gustu również jego klientom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *