Kawa i ciasto – nieodłączny duet!

Większość z nas na myśl o cieście od razu widzi także filiżankę ulubionej kawy. Faktycznie, słodkie ciasta doskonale komponują się z białymi, niesłodzonymi kawami. Czy jednak wiecie, że kawa może być bezpośrednio wykorzystywana do tworzenia wyjątkowych tortów? Zanim jednak zdradzimy ten sekret warto przyjrzeć się ziarnom kawy z bliska i poznać ich tajemnice…

Kawa znana jest ludzkości od tysięcy lat. Przyjmuje się, ze została odkryta na terenie dzisiejszej Etiopii. Na przestrzeni wielu dziesięcioleci została ona rozprzestrzeniona na inne kraje. Początkowo jadano je… z dodatkiem soli i masła – minęło nieco czasu, zanim najprawdopodobniej w Jemenie odkryto metody prażenia ziaren kawowych. Zaskoczeniem było otrzymanie niesamowitego aromatu ziaren – w przypadku ziaren niewypalanych nie mogą one pochwalić się takimi walorami smakowo-zapachowymi.

W Europie historie o kawie przywozili podróżnicy, jednak faktycznie produkt ten pojawił się wraz z najazdami Imperium Osmańskiego od południa półwyspu Bałkańskiego. Oczywiście kawa importowana była również do największych portów drogą morską, jednak jej cena zwalała z nóg.

Turkowie wprowadzili zwyczaj picia kawy na Bałkanach – napój ten został ciepło przyjęty przez ludy Serbów, Bośniaków, Czarnogórców, Macedończyków. To właśnie na Bałkanach powstawały pierwsze domy kawowe, nazywane kafanami. Spotykali się w nich tylko mężczyźni, a kawa była dobrym pretekstem do rozmów o polityce.

Wraz z upadkiem Imperium Osmańskiego kawa zaczęła być szerzej dostępna również w środkowej i zachodniej Europie. Również Polacy zachwycali się jej smakiem, a posiadanie osoby do parzenia kawy w domach sarmatów było wręcz obowiązkiem. Najzamożniejsi pozwalali sobie na zatrudnienie… Turka, który zajmował się wyłącznie parzeniem kawy.

Kawa bardziej współcześnie!

Obecnie kawa jest ogólnie dostępna, a my sami mamy wiele możliwości jej spożywania, zarówno w domu, jak i w kawiarniach. Coraz więcej osób wykorzystuje kawę również do tworzenia wyjątkowych słodkości. Dawniej, aby uzyskać smak „kawowy” wykorzystywano gotowe esencje smakowe. Obecnie cukiernicy dbają o to, aby słodkości tworzone były na bazie naturalnego, świeżego espresso z wysokiej jakości ziaren kawowych.
Espresso wykorzystywane jest nie tylko przy klasycznych wypiekach – wystarczy wymienić słynny, włoski deser, jakim jest tiramisu.
Kawa w ziarnach wykorzystywana jest również do dekorowania tortów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *