Kawa Malongo – historia i najlepsze kompozycje

Mimo, że blog ten powstał z myślą o cukiernictwie i tego tematu też ściśle dotyczą niemal wszystkie publikowane na nim wpisy, tym razem postanowiłam pokusić się o małe odstępstwo od reguły. A to dlatego, że kawa, o której dziś słów kilka, wydaje się być idealnym, wręcz obowiązkowym dodatkiem do słodkich ciast, ciasteczek, babeczek i tortów. A szczególnie kompozycje ziaren marki Malongo, pochodzących z różnych zakątków świata, z ekologicznych i naturalnych upraw, wypalane w Nicei przez ludzi, dla których kawa to przede wszystkim największa pasja i niesamowita przyjemność.

Krótka historia palarni Malongo

Palarnia kawy Malongo została założona w 1934 roku, jak już zostało wspomniane we Francji, a dokładniej w Nicei. Od początku ideą, która przyświecała jej założycielom było pozyskiwanie wyłącznie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z najlepszych plantacji, a także tradycyjny 20 minutowy proces palenia. Dzięki niemu możliwe jest wydobycie z kawy niesamowitej głębi i różnorodności smaków i zapachów, a co za tym idzie uzyskanie produktu zdecydowanie najwyższej jakości. Dokładna selekcja ziaren i pozostałe procesy na drodze produkcji, która nastawiona jest na jakość, a nie ilość, decydują o tym, że kompozycje Malongo to kawy segmentu speciality, a przygotowywany z nich napar to coś więcej niż zwykła mała czarna. Wreszcie Malongo jest współtwórcą i liderem słynnego na całym świecie programu Fair Trade (Sprawiedliwy Handel), który zakłada pomoc i wsparcie niewielkich plantacji, które samodzielnie nie są w stanie konkurować z potentatami tej branży.

Kompozycje Malongo

Jedną z najpopularniejszych kaw wypalanych w nicejskiej palarni jest Malongo Italian Style, czyli mieszanka wyselekcjonowanych ziaren arabik (70%) i robusty (30%), pochodzących z upraw zlokalizowanych w różnych zakątkach świata. Jej smak przywodzi na myśl klasyczne, włoskie kompozycje. Podobnie, jak kawa Malongo Brassiere o takiej samej zawartości arabiki i robusty. Na ich tle wyróżnia się natomiast 100% arabika, czyli Malongo La Tierra Bio, na którą składają się wyłącznie organiczne ziarna z upraw prowadzonych w zgodzie ze środowiskiem naturalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *