Lody rzemieślnicze – cukierniczy przebój ostatnich lat!

Od pewnego czasu obserwujemy coraz większy wzrost popularności małych, klimatycznych i dość designerskich lodziarni. Zwłaszcza w ubiegłym sezonie letnim w wielu miastach powstało dużo tzw. lodziarni rzemieślniczych. Nazwa ta wiąże się z faktem, że w ich ofercie znajdują się przygotowywane na miejscu, świeże i w pełni naturalne lody, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Tym, co dodatkowo nas przyciąga są również ciekawe smaki – i to nie tylko uzyskiwane na bazie czekolady i orzechów, ale także sezonowych owoców, ziół czy warzyw.

Powrót do tradycji

Obecnie lodziarnie odchodzą od zaopatrywania się w gotowe produkty w wielkich hurtowniach. Stawiają na tradycję, zdrowie i proste składniki. W związku z tym od najlepszych dostawców zakupują jedynie niezbędne maszyny do wytwarzania lodów oraz wysokiej jakości świeże tłuszcze, nabiał, owoce i czekolady. W taki sposób według opracowanej przez siebie receptury stwarzają ulubione słodycze dzieci i dorosłych.

Zaskakujące smaki

Jako klienci wciąż mamy coraz to większe wymagania. Lody śmietankowe, truskawkowe i czekoladowe już nam nie wystarczają. Oczekujemy czegoś więcej, zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach chętnie próbujemy nowych smaków. Wobec tego właściciele tego typu zakładów muszą wykazać się pomysłowością. Lody bazyliowe, marchewkowe, karmelowe z solą czy pietruszkowe to tylko kilka przykładów ich propozycji. Z pewnością jest z czego wybierać!

Owoce dla ochłody

Niestety tradycyjne lody o kremowej konsystencji nie należą do niskokalorycznych produktów spożywczych. Na szczęście w zamian za nie pojawiają się sorbety wytwarzane głównie na bazie świeżych owoców i wody. To nie tylko naturalnie orzeźwiające słodkości, ale także genialne rozwiązanie dla osób, które unikają produktów mlecznych, są na diecie odchudzającej, dbają o figurę lub po prostu bardzo lubią owoce. Najczęściej spotykanymi smakami sorbetów są: truskawkowy, malinowy, arbuzowy, bananowy, pomarańczowy, cytrynowy, ananasowy, czy też z mango, kiwi bądź melona.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *