Maj – miesiąc komunijnych słodkości

Święta, święta i po świętach! A za pasem kolejny wiosenny miesiąc i kolejne ważne uroczystości! Każdy z nas raz na kilka lat, a często nawet corocznie w okresie maja ma przyjemność uczestniczyć w przyjęciach związanych z I Komunią Świętą – jednym z najistotniejszych sakramentów przyjmowanych przez małych chrześcijan. Jako rodzice planujemy uroczyste obiady i podwieczorki dla naszych komunijnych dzieci. Z tego względu warto zastanowić się nad tradycyjnym już tortem, który moglibyśmy z tej okazji przygotować dla naszych pociech.

Komunijne torty na zamówienie

Zamawianie tortów od mistrzów cukiernictwa, wyspecjalizowanych w pieczeniu smacznych i pięknie ozdobionych tortów, w dzisiejszych czasach jest na porządku dziennym. Cukiernie oferują nam wypieki o dowolnych kształtach i kolorach. Zachwycają precyzyjnie wykonanymi dekoracjami oraz kuszą bogactwem form. Często ciasta, ciasteczka i babeczki wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je jeść. Standardem są idealnie śnieżnobiałe komunijne torty z marcepanu, zwieńczone dużym cukrowym kielichem z hostią, różańcem z cukrowych koralików lub te w formie księgi. Wobec tego, jeżeli pieczenie nie jest naszą pasją lub nie czujemy się na siłach by samodzielnie stworzyć tort na okoliczność komunii, lepiej postawić na pomoc zaufanej cukierni.

Torty domowe

Jeśli jednak pieczenie tortów jest nam niestraszne, lubimy eksperymentować w kuchni a dekorowanie wypieków sprawia nam przyjemność, warto naszym pociechom z okazji I Komunii sprezentować własnej roboty tort komunijny. Takie tradycyjne ciasto bez konserwantów i nadmiernej ilości cukru z pewnością będzie miało naturalny, niepowtarzalny smak. Co więcej, w dobrych sklepach cukierniczych znajdziemy mnóstwo gotowych dekoracji, m.in. cukrowe hostie z kłosem lub winogronami, stroiki, stojące kielichy z opłatkiem, kolorowe tabliczki, a także barwniki spożywcze w żelu lub w proszku. Pomocne są także różne akcesoria, np. ranty w kształcie anioła i silikonowe maty do tworzenia koronek. Dzięki nim będziemy mogli ozdobić nasz słodki deser oraz nadać mu dowolnych kształtów, tak by przypominał wypieki mistrzów cukiernictwa.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *