Najmodniejsze torty weselne

Od niepamiętnych czasów tort weselny stanowi punkt kulminacyjny każdego przyjęcia weselnego. Tradycyjnie podawany około północy jest słodkim poczęstunkiem wyczekiwanym zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wówczas Para Młoda wychodzi na środek sali, zaś goście tworzą wokół niej krąg. Pierwszym kawałkiem nowożeńcy karmią się nawzajem, co symbolizować ma słodycz wspólnej drogi życia. Kolejne porcje rozdają zgromadzonym weselnikom. Jako, że jest to dość podniosła chwila ciasto powinno być nie tylko smaczne, ale i ładnie wykonane. Szczególnie dziś, liczy się ciekawy pomysł i oryginalność. Prześledźmy zatem najmodniejsze sposoby dekorowania weselnych wypieków.

Torty dwukolorowe

Na klasycznych tortach weselnych króluje biel. Biszkopt, krem, polewa, masa cukrowa są zawsze bardzo jasnego koloru. Opcjonalnie ozdabiane są drobnymi elementami w nieco żywszych barwach – np. cukrowymi kwiatami lub wstążkami. Prawdziwa rewolucja w cukierniczym świecie nastała w momencie, gdy popularność zaczęły zyskiwać torty dwukolorowe, np. biało-czarne. Z założenia jasna barwa symbolizować ma Pannę Młodą (kobiecość, delikatność) zaś ciemna Pana Młodego (męskość).

Torty w stylu angielskim

Standardowo w całości powlekane masą cukrową lub marcepanową, torty w stylu angielskim wyróżniają się prostotą, elegancją i subtelnymi dekoracjami. A to dlatego, że gładkie masy i kremy w jednolitym kolorze pozwalają stworzyć symetryczne kształty, a przy okazji świetnie komponują się z ozdobami w postaci żywych kwiatów, figurek, kokardek i wstążek.

Torty z motywem przewodnim

Przyjęcie weselne skupione wokół wybranego przez Parę Młodą motywu przewodniego to absolutny hit ostatnich lat. Elementy stroju, dekoracji sali weselnej, bukietów kwiatów i potraw w wyrazistym kolorze lub pojawiające się na nich wzory nawiązujące do wspólnej pasji (podróże, sport itp.) decydują wówczas również o formie tortu weselnego.

Naked cake

Naked cake to tzw, nagi tort. Jego nazwa bierze się stąd, że wypiek ten składa się jedynie z przełożonego masą ciasta biszkoptowego. Nie jest oblany żadną polewą czy posmarowany masą cukrową, jak w przypadku tortów w stylu angielskim. Jedyną ozdobą najczęściej są świeże owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *