Pieczemy domowy chleb!

Wreszcie coś dla odmiany! Robimy krótką przerwę od słodkości – weselnych tortów, babeczek na Dzień Dziecka oraz cukierniczych dekoracji. Dziś skupimy się na pieczywie. Któż by się bowiem nie skusił na świeży, pachnący, chrupiący chleb? Uwielbiamy go wszyscy! Najlepiej smakuje zwłaszcza ten lekko ciepły, niedawno wyjęty z pieca z dodatkiem naturalnego masła. A zatem do dzieła! Nie ma czasu do stracenia! Pieczemy chleb!

Niezbędne produkty

Do wypieku wyśmienitego, domowego pieczywa przede wszystkim potrzebować będziemy mąki – takiej zwykłej, dostępnej w każdym sklepie. Co prawda przyjęło się sądzić, że do chleba najlepsza jest ta o typie 750, 650 lub 550, ale na początku naszej przygody możemy użyć choćby tradycyjnej mąki tortowej. Z czasem jak nasze zainteresowanie tym tematem będzie rosło, z każdym bochenkiem zaczniemy rozpoznawać i używać różne rodzaje i typy mąk. Przyjdzie też czas na próby wypiekania chlebów z dodatkiem mąki żytniej, na bazie mąki pełnoziarnistej, razowej, orkiszowej, owsianej, a także mąk bezglutenowych (np. kukurydzianej, ryżowej, gryczanej). Prócz mąki na naszej liście zakupów muszą znaleźć się drożdże (standardowe świeże w kostce lub suszone instant) oraz sól, która nada wypiekowi doskonałego posmaku. Na koniec potrzebować będziemy letniej wody.

Wyrabianie ciasta

Takie proste ciasto na chleb nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Oczywiście jeżeli posiadamy w domu mikser planetarny możemy z niego skorzystać, lecz równie dobrze przy wyrabianiu poradzą sobie nasze ręce. Wystarczy kilka minut porządnego, energicznego zagniatania, aby uzyskać gładką masę. Kolejno powinno się pozostawić ją na 1-2 godziny, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie należy je uformować oraz przełożyć do blachy nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

Podobnie jak do wyrabiania ciasta na chleb, tak i do jego pieczenia nie potrzebujemy żadnych specjalistycznych maszyn czy automatów. Wystarczy najzwyklejszy domowy piekarnik (elektryczny lub gazowy). Chleb powinien spędzić w nim około 30-40 minut. Po tym czasie świeżo upieczony bochenek należy wyciągnąć na kuchenną kratkę i przestudzić. Wreszcie można spróbować naszego dzieła i poczęstować nim najbliższych. Radość na ich twarzach oraz rozchodzący się po całym domu zapach świeżego pieczywa są wprost bezcenne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *