Pieczemy walentynkowe słodkości!

Walentynki to świetny sposób na to, aby wyznać miłość. Warto postarać się, aby dzień ten był faktycznie niezapomniany – dobrym pomysłem jest zaproszenie drugiej połowy… na coś słodkiego! Cukiernie w okresie walentynek są oblegane, więc warto zastanowić się nad tym, aby samodzielnie upiec pyszny smakołyk. Jakie ciasta okażą się strzałem w dziesiątkę?

Przygotowanie ciasta w walentynki to świetny sposób na wyrażenie uczuć. Nie musimy być doświadczonymi cukiernikami, aby wywołać uśmiech na twarzy bliskiej osoby. Warto także pamiętać, że walentynki to także okazja aby wyrazić nasze uczucia względem rodziny, bliskich.

Na blogach kulinarnych znajdziemy wiele interesujących przepisów na walentynkowe słodkości. Zdecydowanie z tego grona wyróżnia się red velvet cake, czyli lekkie i puszyste ciasto barwione czerwonym barwnikiem i zestawione z jasnymi kremami. Smakuje obłędnie, a dodatkowo czerwony kolor doskonale wpasuje się w atmosferę tego dnia.
Świetnym pomysłem jest także stworzenie prostego ciasta biszkoptowego czy kruchego z dodatkiem aromatycznej konfitury różanej – słodki, delikatny zapach i smak tego smakołyku sprawi, że nawet najzwyklejsze ciasto stanie się wykwintnym daniem.

Jeśli nie mamy talentu do pieczenia ciast – nic straconego. Spróbujmy z prostymi, kruchymi ciasteczkami. Aby zwykłe ciasteczko nabrało wykwintnego charakteru warto wykorzystać niewielkie stempelki z napisami, najlepiej z wyznaniem miłości.

A może coś wytrwanego?

Oczywiście ciasta to nie jedyna możliwość sprawienia bliskiej osobie prezentu – możemy również przyrządzić danie bardziej wytrawne, ale także z wykorzystaniem pobudzających zmysły przypraw i składników.
Zwykło mawiać się, że jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków są ostrygi – nie musimy jednak sięgać po owoce morza. Świetnym sposobem na pobudzenie zmysłów jest wykorzystanie takich przypraw jak kardamon czy imbir. Oba te składniki posiadają właściwości rozgrzewające – nie bez powodu imbir wykorzystywany jest jako dodatek do zimowych herbat rozgrzewających. W przypadku kardamonu przyprawa ta ceniona była na Bliskim Wschodzie już tysiące lat temu – znano jej właściwości rozgrzewające i pobudzające. Obecnie stosowana jest jako dodatek do kawy, jednak sprawdza się i w przypadku pieczonych mięs.
Znanym i często stosowanym dodatkiem do potraw jest papryczka chili – z jej wykorzystaniem musimy jednak uważać, gdyż nadmiar sprawi, że potrawa będzie niezjadliwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *