Polewy, sosy, syropy – najlepsze dodatki do deserów na ciepło i zimno

Czymże byłoby ciasto bez aksamitnej, rozpływającej się w ustach czekoladowej polewy? Jak smakowałby lodowy deser w pucharku bez owocowego sosu? Cóż innego może tak doskonale wzmocnić smak mlecznej kawy o orzechowych aromatach jak pyszny, słodki syrop? Jaki smak najlepiej pasować będzie do orzeźwiającego drinka na wakacyjne wieczory? Czy owocowe polewy możemy łączyć z wytrawnymi potrawami? Pewne jest jedno – wszyscy uwielbiamy przekąski, smakołyki i napoje z tym klasycznym, uniwersalnym dodatkiem.

Różne rodzaje i smaki

Przede wszystkim należy rozróżnić sosy i polewy ze względu na ich zastosowanie, a więc na te do napojów oraz do dań, do których możemy je dodawać. Jedne syropy idealnie pasować będą do kaw, herbat, koktajli i drinków, inne zaś sprawdzą się przy dekoracji ciast, tortów, deserów i lodów. Największe znaczenie ma ich konsystencja. A jako, że na cukierniczym rynku dostępnych jest kilkadziesiąt smaków każdy znajdzie tu coś dla siebie. Najlepsi producenci, tacy jak np. właściciel włoskiej marki Fabbri Mixybar zaskakują coraz to nowszymi smakami. Począwszy od sosów czekoladowych, kakaowych, karmelowych, kokosowych, orzechowych (orzech włoski, laskowy), amaretto, cynamonowych, przez bananowe, wiśniowe, truskawkowe, malinowe, poziomkowe, brzoskwiniowe, kończąc na tych o smaku arbuza, mango, limonki, kiwi, mięty, owoców leśnych, pomarańczy, czarnego bzu, żurawiny, coli oraz irish cream.

Na deserach się nie kończy

W centrum naszego cukierniczego wszechświata znajdują się oczywiście ciasta, torty, ciasteczka, babeczki, desery, lody i gofry. W przypadku polew, sosów i syropów nie musimy się jednak ograniczać. Są one również doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych. Polewa o smaku żurawiny, czarnego bzu, poziomki czy też mięty świetnie komponować się będzie z potrawami mięsnymi – domowej roboty pasztetami i szynkami. Natomiast sos w postaci octu balsamicznego to elegancki zastępnik standardowego ketchupu czy pomidorowego dressingu na włoskiej pizzy. Z kolei syrop pomarańczowy z pewnością posmakuje Wam z pieczonym indykiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *