Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

Bez wątpienia, polewa czekoladowa stanowi jeden z najpopularniejszych sposobów wykańczania ciast, tortów, ciasteczek i babeczek, a jednocześnie uniwersalną dekorację cukierniczą. Stąd też zamiast sięgać po gotowe produkty z saszetek, warto poświęcić chwilę czasu na samodzielne rozpuszczenie tabliczki dobrej jakości, prawdziwej czekolady. Zwłaszcza, że czynność ta w gruncie rzeczy nie jest trudna, a wymaga jedynie odrobiny wiedzy oraz – jak to zwykle w cukiernictwie bywa – wprawy.

Płynna czekolada z kąpieli wodnej

Najlepszą i najczęściej stosowaną przez wytrawnych cukierników metodą roztapiania czekolady jest kąpiel wodna. Chcąc ją przygotować kakaowy produkt musimy włożyć do miseczki umiejscowionej tuż nad wrzącą wodą. Wówczas pozostaje jedynie cierpliwie czekać do momentu rozpuszczenia. Polewa będzie lepiej smakowała jeżeli do jej zrobienia wykorzystamy czekoladę dobrej jakości oraz połamiemy ją lub posiekamy nożem na drobne kawałki. Poza tym, trzeba pamiętać, że miska powinna być wykonana z metalu, wytarta po umyciu do sucha. Dodatkowo nie możemy pozwolić, aby podczas roztapiania do kakaowej masy dostało się choćby kilka kropel wody. Co więcej, nie wolno dotykać naczynia z czekoladą do lustra wrzątku. W końcu, proces też powinien odbywać się na minimalnej mocy palnika i to bez mieszania coraz to płynniejszej konsystencji. Szczególną ostrożność należy zachować przygotowując polewę z białej czekolady, ponieważ ta zdecydowanie łatwiej się przypala.

Co robić w przypadku zwarzenia się czekolady?

Pierwsze próby rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej niekoniecznie będę fortunne. A to dlatego, że mamy do czynienia z produktem, który bardzo łatwo warzy się, gęstnieje, traci swój ładny, naturalny połysk. Na szczęście, wbrew powszechnej opinii polewę taką da się uratować. Otóż do czekolady wystarczyć dodać jedną lub dwie łyżki wrzącej wody, a następnie zamieszać drewnianą rózgą.

Kąpiel wodna w mikrofali

Jeśli akurat bardzo zależy nam na czasie i chcemy w jakiś sposób skrócić czas przygotowania czekoladowej polewy, możemy skorzystać z dobrodziejstwa mikrofalówki. W takim przypadku posiekaną czekoladę wkładamy do szklanej miseczki, urządzenie ustawiamy na średnią moc i czas około jednej minuty. Czekoladę wyjmujemy, mieszamy i znów wstawiamy do mikrofali na kilka 15-20 sekundowych sesji, oczywiście z przerwami na mieszanie.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *