Sernik i szarlotka – ciasta na każdą porę roku i na każdą okazję

Wiosna, lato, jesień, zima, od święta i bez okazji – sernik i szarlotka to wypieki, które smakują zawsze. Nieważne czy wygrzewamy się w promieniach słońca, czy za oknem szaleje śnieg i mróz, czy to urodziny babci, święta Bożego Narodzenia, rodzinny niedzielny obiad, czy dzień jak co dzień. Pomimo, że tradycja pieczenia obu ciast nie jest do końca typowo polska, na tyle silnie zakorzeniła się w naszej kulturze, że traktujemy ją jak swoją.

Rozpływające się w ustach serniki

Od setek lat twaróg powszechnie wykorzystywano w kuchni naszych przodków, również do przygotowywania słodkich deserów. Jednak serniki, w takiej formie, jaką znamy dziś stały się popularne w naszym kraju dopiero w XIX wieku. Pieczone przeważnie na kruchym spodzie lub w stylu wiedeńskim (bez spodu, z dużą ilością żółtek jaj) nazywane były plackami serowymi. Współcześnie równie znaną odmianą jest tzw. sernik krakowski – wyjątkowo puszysty, z ułożonym na wierzchu na kształt kratki ciastem. Masę serową bardzo często wzbogaca się o bakalie – rodzynki, skórkę z pomarańczy, migdały, wiórki kokosowe. Co ciekawe, znajdziemy też przepisy, według których obok twarogu znajduje się masa makowa. Natomiast jeżeli zależy nam na dość szybkim i prostym wykonaniu możemy sięgnąć po przepis na sernik na zimno – bez pieczenia, ze spodem wyłożonym herbatnikami lub biszkoptami, z dodatkiem świeżych owoców.

Aromatyczne, doskonale kruche szarlotki

Szarlotka, której nazwa pochodzi od francuskiej, bądź jak kto woli angielskiej charlotte – gęstej masy z owoców obłożonych grzankami z chleba i zapieczonej w piecu, popularnej w XVIII wieku, to ciasto, które prawdopodobnie najczęściej gości na naszych stołach. Przepisów na nią znajdziemy tyle, ile w Polsce cukierników i kucharek. Niezmienne pozostaje jedno – tradycyjną szarlotkę, zwaną też po prostu jabłecznikiem zazwyczaj piecze się na kruchym lub półkruchym cieście, a jej smak podkreśla cynamonem lub goździkami. Wierzch posypuje się klasyczną kruszonką, bądź kawałki ciasta układa w kratkę. W wielu domach jesienią, w czasie zbiorów jabłek owoce kroi się, przesmaża i słodzi, a powstały mus wekuje, oczywiście z myślą o szarlotce.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *