Słodkie stoły – nie tylko na weselach!

Słodkie stoły to prawdziwy hit, który widoczny jest przede wszystkim na weselach. Taki rodzaj dekoracji cieszy nie tylko nasze podniebienie, ale również oczy. Co ważne – takie słodkie stoły przygotują dla nas doświadczone firmy cateringowe, dopasowując wielkość stołu i rodzaj słodkości do naszych preferencji i portfela. Co warto wiedzieć o tym rodzaju dekoracji?

Słodkie stoły sprawdzają się nie tylko na weselach – okazuje się, że są również zamawiane z okazji chrzcin, przyjęć urodzinowych, rocznicowych czy na imprezy firmowe. Wyglądają niezwykle atrakcyjnie i pozwalają na to, aby każdy z gości znalazł na nich coś dla siebie.
Niestety, ich ceny nie są niskie – niewielkie słodkie stoliczki to cena rzędu 400-500 zł – jeśli pragniemy większego stołu musimy przygotować się przynajmniej na dwukrotność tej kwoty.

Czy słodki stół możemy przygotować samodzielnie?

Zdecydowanie tak – i okazuje się, że samodzielne przygotowanie takiej atrakcji jest znacznie tańsze niż wynajmowanie takiej usługi w formie cateringowej. Od czego zacząć?
Pierwszym krokiem jest skompletowanie konkretnych naczyń szklanych – powinny być one przezroczyste. Okazuje się, że możemy je wynająć od firm cateringowych, jednak pamiętajmy, że w znacznie niższych cenach kupimy takie ozdoby w sklepach internetowych z gadżetami kuchennymi. Szukajmy przezroczystych pater z pokrywkami, słojów ze szklanymi zamknięciami, białych talerzy, ciekawych pojemników. Kolejnym działaniem jest zdecydowanie się na konkretną kolorystykę – względem niej przygotujemy dekoracje i słodkości.
Konieczne jest również ustalenie, jak duża ilość smakołyków ma znaleźć się na stole – to zależeć będzie od rodzaju imprezy. W przypadku przyjęć dziecięcych zakładamy, że to właśnie słodkości będą stanowić główny obiekt zainteresowania. W przypadku chrzcin, wesel, przyjęć urodzinowych osoby dorosłe preferują konkretniejsze dania, a słodkości są jedynie estetycznym dodatkiem – nie musi więc być wyliczona ilość.
Bardzo istotne okażą się również niewielkie winietki, na których ozdobnym pismem napiszemy, co znajduje się w danym słoju i jaki ma smak. Nie tylko pozwolą one wybrać ulubiony smakołyk, ale również dodatkowo udekorują stół.

Jakie słodkości wybrać?

Firmy cateringowe oferują przede wszystkim słodkie ciasta, ciasteczka, pralinki, czekoladki, cukierki pakowane w jednokolorowe opakowania, lizaki, makaroniki francuskie, draże, żelki, popcorn, praliny, pianki, gumy do żucia. Przynajmniej połowę z nich bez problemu znajdziemy w sklepach. Inne, takie jak muffiny czy babeczki musimy zamówić lub upiec samodzielnie i udekorować.
Ciekawym pomysłem jest zaproponowanie gościom również owocowych milkshake, wlewanych do małych, szklanych butelek po słodkich napojach (pojemność 0,2l).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *