Słodkie stoły to prawdziwy hit, który widoczny jest przede wszystkim na weselach. Taki rodzaj dekoracji cieszy nie tylko nasze podniebienie, ale również oczy. Co ważne – takie słodkie stoły przygotują dla nas doświadczone firmy cateringowe, dopasowując wielkość stołu i rodzaj słodkości do naszych preferencji i portfela. Co warto wiedzieć o tym rodzaju dekoracji?
Słodkie stoły sprawdzają się nie tylko na weselach – okazuje się, że są również zamawiane z okazji chrzcin, przyjęć urodzinowych, rocznicowych czy na imprezy firmowe. Wyglądają niezwykle atrakcyjnie i pozwalają na to, aby każdy z gości znalazł na nich coś dla siebie.
Niestety, ich ceny nie są niskie – niewielkie słodkie stoliczki to cena rzędu 400-500 zł – jeśli pragniemy większego stołu musimy przygotować się przynajmniej na dwukrotność tej kwoty.
Czy słodki stół możemy przygotować samodzielnie?
Zdecydowanie tak – i okazuje się, że samodzielne przygotowanie takiej atrakcji jest znacznie tańsze niż wynajmowanie takiej usługi w formie cateringowej. Od czego zacząć?
Pierwszym krokiem jest skompletowanie konkretnych naczyń szklanych – powinny być one przezroczyste. Okazuje się, że możemy je wynająć od firm cateringowych, jednak pamiętajmy, że w znacznie niższych cenach kupimy takie ozdoby w sklepach internetowych z gadżetami kuchennymi. Szukajmy przezroczystych pater z pokrywkami, słojów ze szklanymi zamknięciami, białych talerzy, ciekawych pojemników. Kolejnym działaniem jest zdecydowanie się na konkretną kolorystykę – względem niej przygotujemy dekoracje i słodkości.
Konieczne jest również ustalenie, jak duża ilość smakołyków ma znaleźć się na stole – to zależeć będzie od rodzaju imprezy. W przypadku przyjęć dziecięcych zakładamy, że to właśnie słodkości będą stanowić główny obiekt zainteresowania. W przypadku chrzcin, wesel, przyjęć urodzinowych osoby dorosłe preferują konkretniejsze dania, a słodkości są jedynie estetycznym dodatkiem – nie musi więc być wyliczona ilość.
Bardzo istotne okażą się również niewielkie winietki, na których ozdobnym pismem napiszemy, co znajduje się w danym słoju i jaki ma smak. Nie tylko pozwolą one wybrać ulubiony smakołyk, ale również dodatkowo udekorują stół.
Jakie słodkości wybrać?
Firmy cateringowe oferują przede wszystkim słodkie ciasta, ciasteczka, pralinki, czekoladki, cukierki pakowane w jednokolorowe opakowania, lizaki, makaroniki francuskie, draże, żelki, popcorn, praliny, pianki, gumy do żucia. Przynajmniej połowę z nich bez problemu znajdziemy w sklepach. Inne, takie jak muffiny czy babeczki musimy zamówić lub upiec samodzielnie i udekorować.
Ciekawym pomysłem jest zaproponowanie gościom również owocowych milkshake, wlewanych do małych, szklanych butelek po słodkich napojach (pojemność 0,2l).