Smakowite inspiracje na majówkę

Długi weekend majowy za pasem. W tym roku niestety pogoda jest niesprzyjająca. Macie mimo to, jakieś plany, wybieracie się gdzieś daleko, czy jednak w tym roku postawiliście na najzwyklejszy odpoczynek w domowym zaciszu i cieszycie się chwilą dla siebie? Może w takim razie warto przygotować coś specjalnego, wiosennego i zaprosić znajomych na miły wieczór? Oto kilka inspiracji na lekkie desery.

Niech żyją świeże owoce i bita śmietana!

O tej porze roku, po długiej, nużącej zimie, ciężkich ciastach i przetworach ze słoików wszyscy mamy ochotę na coś lekkiego, na świeże owoce, delikatne kremy i rozpływającą się w ustach bitą śmietanę. Wobec tego, doskonale sprawdzają się wypieki na bazie aksamitnych biszkoptów, przypominające swego rodzaju wiosenne torciki. Produktem uniwersalnych, bez względu na porę roku, czy okazję jest czekolada, o cudownych właściwościach poprawiających humor, nawet najbardziej opornym. Jeżeli brakuje nam oryginalnych pomysłów, szukamy inspiracji, warto skorzystać z przepisów z internetu i gazet, które zawsze nas ciekawiły, a nigdy nie było okazji ich wypróbować.

Ozdoby? Zawsze!

Wiosną natura znów budzi się do życia. Drzewa, krzewy i kwiaty wypuszczają pąki. Z dnia na dzień wokół nas robi się coraz bardziej zielono. W takim razie, niezastąpionymi dekoracjami cukierniczymi są właśnie kwiaty, wykonane z masy cukrowej bądź opłatka. Możemy spróbować sami stworzyć słodkie ozdoby – to naprawdę świetna zabawa – lub, skorzystać z oferty sklepów cukierniczych. Znajdziemy w nich różne gatunki smakowitych, przepysznych kwiatów w kolorach, jakie tylko sobie wymarzymy. Prócz róż, tulipanów, dzwonków, stokrotek, magnolii, storczyków, frezji, orchidei, lilii, płomyków i słoneczników do wyboru mamy także różne liście, a nawet całe łąki kwiatów.

I jeszcze więcej kolorów!

Kwiaty to nie wszystko. Doskonałym dodatkiem, dopełnieniem naszych wypieków, przysłowiową wisienką na torcie, mogą być wielobarwne posypki, maczki i konfetti. Dostępne są zarówno  waflowe, cukrowe, czekoladowe, jak i bezowe. A jeśli to wciąż dla nas za mało to do ozdobienia tortu możemy wykorzystać również lentilki, chrupiące czekoladowe koraliki, perły, spirale i ażurki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *