Stań się domowym cukiernikiem!

Pieczenie ciast i tortów w domu to doskonała zabawa, dająca wiele satysfakcji. Wiele osób jest jednak zdania, że pieczenie przerasta ich możliwości, a skompletowanie niezbędnych produktów w domu przerasta ich możliwości finansowe. Udowodnimy, że tak nie jest – co okaże się niezbędne do rozpoczęcia przygody z domowym pieczeniem? Przede wszystkim fantazja i entuzjazm!

Zacznijmy od podstaw – przepisów możemy szukać w sieci, jednak warto zaopatrzyć się w dobre książki kucharskie. Obecnie panuje moda na liczne wydawnictwa oferowane przez blogerów – faktycznie książki z ich przepisami prezentują się doskonale, są pełne wspaniałych zdjęć i ciekawych i prostych jednocześnie przepisów. Dodatkowym plusem posiadania książki kucharskiej jest fakt, że możemy mieć ją zawsze pod ręką – i nie musimy si martwić, że podczas dodawania składników… padnie bateria!
Wiele osób kolekcjonuje książki kucharskie ze względu na ich wspaniałe wydania – to także dobry powód do rozpoczęcia ich zbierania.

Elementy niezbędne w kuchni

Aby móc rozpocząć przygodę z pieczeniem konieczne jest posiadanie 2-3 form do pieczenia. Na początek wystarczą nam klasyczne formy niskie (np. o rozmiarach 20x30cm) oraz formy wysokie, nazywane również keksówkami (idealne do pieczenia babek, pierników). Warto zainteresować się formami tworzonymi z silikonu – tworzone są one z elastycznych materiałów o wysokiej odporności na uszkodzenia, zniszczenia. Foremki silikonowe dostępne są w oryginalnych kolorach, które z pewnością urozmaicą przestrzeń każdej kuchni.
Kolejnym ważnym elementem jest mikser – nie musimy kupować drogiego robota kuchennego, aby wykonać nasze pierwsze ciasta. Warto jednak zadbać o to, aby mikser posiadał kilka końcówek (odpowiednich do ubijania piany, mieszania ciasta). Oczywiście mikser sprawdzi się w kuchni również do innych zadań, np. przygotowania ciasta na naleśniki.

W kuchni warto mieć tez kilka przedmiotów takich jak rózgi, łopatki do rozprowadzania stopionej czekolady, miarki do odmierzania mąki, cukru. Wiele z nich także tworzonych jest z silikonu, co znacznie ułatwia ich czyszczenie.

Składniki do pieczenia

Wiele ciast wymaga kupowania specjalistycznych składników: cukru trzcinowego, bezglutenowych mąk. Nie musimy jednak rozpoczynać naszej przygody z pieczeniem od ciast typu wege czy gluten free. W naszej kuchni powinny pojawić się jednak mąki odpowiednie do pieczenia, mąki razowe, drobny cukier, jaja w lodówce, mleko (najlepiej pełnotłuste). Wiele osób używa do pieczenia mleka sojowego czy kokosowego – dzięki nim ciasto może być spożywane przez osoby nietolerujące laktozy.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *