Szaleństwo kolorów – barwniki cukiernicze

Torty pokryte bitą śmietaną, ozdobione kilkoma wisienkami, z pokruszonymi ciastkami lub czekoladowymi wiórkami na rantach odchodzą w zapomnienie. Dziś liczą się fantazyjne formy i tęczowe kolory. Prócz zasięgniętych z angielskiej tradycji cukierniczej lukrów plastycznych, obecnie wykorzystuje się także barwniki spożywcze. To dzięki nim można nadać dowolnych barw i odcieni biszkoptom, kremom, masom cukrowym, czekoladom, marcepanom oraz galaretkom.

Różne rodzaje barwników i ich zastosowanie

Na rynku dostępne są trzy główne rodzaje barwników: w proszku, żelu i płynie. Ponadto w sklepach cukierniczych znaleźć można również barwniki w sprayu i flamastrze, a także w postaci jadalnego brokatu. Kolorowe proszki – matowe, brokatowe lub perłowe – zazwyczaj rozpuszcza się w kilku kroplach wody lub białego alkoholu (wódki, spirytusu) lub dodaje bezpośrednio do lukru. Doskonale sprawdzają się podczas nanoszenia miękkim pędzelkiem delikatnych zdobień na powierzchnię mas cukrowych. Barwniki w żelu służą natomiast koloryzowaniu mas plastycznych. W tym przypadku należy jednak pamiętać, że są one bardzo intensywne, a po wyschnięciu zabarwiony lukier jeszcze bardziej ciemnieje. Na początku przygody z tymi barwnikami zaleca się więc, dodawać je po trochu oraz porządnie zagniatać masę. Wreszcie barwniki płynne, zazwyczaj wykorzystywane do aerografu, stosowane są do dekorowania powierzchni kremów i wypieków jeszcze przed upieczeniem. Dają intensywne i żywe wybarwienie.

Barwniki czy kolorowe masy?

Przygotowując i zdobiąc ciasta samodzielnie, w domowych warunkach bezpieczniej jest unikać barwienia ich na bardzo intensywne kolory, takie jak czarny, czerwony, brązowy, granatowy. Wymagają one bowiem użycia dużej ilości barwnika, a co za tym idzie znacznego rozrzedzenie lukru oraz konieczności długiego wyrabiania. W takim razie, zamiast barwników lepiej w sklepach cukierniczych zaopatrzyć się w kolorowe masy cukrowe. Jeżeli jednak zależy nam na osiągnięciu delikatnych, pastelowych odcieni (np. róż, błękit) warto pokusić się o samodzielną koloryzację. Ponadto, możemy także zmieniać barwy gotowych mas i marcepanów. Przykładowo dodając do żółtego lukru odrobinę czerwone barwnika otrzymamy pomarańczową pastę. Warto eksperymentować!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *