Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? (część I)

Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi ciasta drożdżowego. Delikatne, maślane, rozpływające się w ustach z doskonałą kruszonką na wierzchu – to smak naszego dzieciństwa, wspomnienie beztroskich lat. Doskonale smakuje z prawdziwym, naturalnym masłem, domowej roboty konfiturą lub miodem i świetnie komponuje się z herbatą, kawą, kakao i mlekiem. Niestety współcześnie, szczególnie ludziom młodym często brakuje odwagi by sięgnąć po przepis na smakowity wypiek. W naszych wyobrażeniach te w gruncie rzeczy zwykłe, proste ciasto, bez żadnych dodatków czy ozdób, jest kapryśne w przygotowaniu. Bo przecież te całe wyrabianie, wyrastanie, zaczyny z drożdży… Nic bardziej mylnego! Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki!

Mąka

Podstawowym składnikiem ciasta drożdżowego jest oczywiście mąka – najlepiej tzw. chlebowa, czyli pszenna o dużej zawartości białka (glutenu). Około 12 g białka na 100 g mąki to gwarancja udanego wypieku. Jeżeli jednak nie macie pod ręką tego rodzaju mąki, bądź też nie możecie znaleźć jej w swoim sklepie postawcie na klasyczną mąkę pszenną typ 550. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie mąki razowej (pełnoziarnistej) w stosunku 1:1 z mąką pszenną. Co prawda, otrzymane ciasto nie będzie tak jedwabiste i puszyste, ale z pewnością nieco zdrowsze i oryginalne w smaku. Niezależnie od rodzaju, mąkę warto przesiać.

Jajka

Jajka decydują o wartości odżywczej ciasta drożdżowego. Różne przepisy podają różną ilość jaj. Stąd na 1 kg mąki wykorzystać możemy osiem, a równie dobrze i dwanaście żółtek. Wypiek z wieloma żółtkami cechuje się oczywiście pięknym, smakowitym kolorem. Dobrym pomysłem na jego uzyskanie jest dodanie do ciasta odrobiny puree z dyni (jedna łyżka warzywnego musu odpowiada jednemu jajku) bądź też rozpuszczone w płynie nitki szafranu. Co ważne – jajka dodawane do drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.

Tłuszcz

Idealnym tłuszczem do ciasta drożdżowego jest prawdziwe masło – rozpuszczone i schłodzone. To one odpowiedzialne jest za cudowny, maślany smak wypieku. Znajdziemy również przepisy, które zamiast masła zalecają użycie oleju słonecznikowego. W żadnym razie nie sięgajmy jednak po oliwę z oliwek czy margarynę.

Drożdże

Jak sama nazwa wskazuje ciasto drożdżowe nie byłoby nim bez drożdży, które są odpowiedzialne za wyrastanie i fermentację. W sklepach znajdziemy obecnie dwa rodzaje tegoż produktu – tradycyjne drożdże świeże, które co prawda wymagają sporządzenia zaczynu, jednak ciasto lepiej na nich wyrasta, a także drożdże suszone, które wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *