Jak upiec makaroniki francuskie? O podstawowych zasadach i niezbędnych akcesoriach

Makaroniki to francuskie ciasteczka, które zarówno w Europie, jak i na całym świecie zyskały sławę przede wszystkim dzięki uroczemu wyglądowi oraz wyjątkowemu smakowi – cienkiej, chrupiącej skorupce i subtelnemu, acz dość stabilnemu nadzieniu. Na sam ich widok wielu osobom spośród nas, profesjonalnych cukierników, amatorów czy też gospodyń domowych, aż leci ślinka. Współcześnie oczywiście coraz więcej cukierni i kawiarni posiada w swojej ofercie ten paryski przysmak. Jednak co powiecie na to, aby pokusić się o samodzielne przygotowanie makaroników? W końcu, jak to zwykle bywa, wystarczy trzymać się kilku sztandarowych zasad, jak najwięcej ćwiczyć, a w tym przypadku dodatkowo dysponować niezbędnymi akcesoriami.

Makaroniki – ciastka, które uczą cierpliwości

Przygotowanie makaroników to bułka z masłem dla tych, którzy opanowali tę sztukę do perfekcji. Robi się je bowiem bardzo szybko i za każdym razem tak samo. Wówczas eksperymentować można właściwie tylko z kolorem użytego barwnika oraz nadzieniem. Niestety, początki nie są łatwe, głównie dlatego, że ciasteczka wymagają od nas nieograniczonych pokładów cierpliwości, a także znalezienia sporo czasu. Chcąc cieszyć się smakowitymi efektami trzeba więc wykazać dużo chęci, zaparcia i precyzji. Nie wolno natomiast poddawać się po pierwszych nieudanych próbach. To zupełnie normalne, że makaroniki są kapryśne (szczególnie te na bezie francuskiej).

Makaroniki, czyli bez odpowiedniego sprzętu to się nie uda

Warto mieć na uwadze, że szanse na udane makaroniki zdecydowanie wzrosną jeśli zaopatrzymy się w kilka narzędzi. Po pierwsze, absolutnie konieczna będzie nam waga kuchenna. W przepisach na francuskie ciasteczka dostępnych w wielu książkach kucharskich lub w internecie, nawet waga użytych białek podawana jest w gramach, a delikatne odstępstwo w jedną czy drugą stronę może zawarzyć na efekcie końcowym. Poza tym, warto mieć w zanadrzu specjalny termometr cukierniczy. A to dlatego, że musimy być precyzyjni również w stosunku do temperatury składników. Wreszcie przyda nam się mata do pieczenia makaroników. Pomimo, że ciastka da się przygotować na standardowym papierze do pieczenia, kawałek silikonowego materiału wydaje się lepszą opcją. Należy jednak pamiętać, że zanim ciastka ściągniemy z maty po upieczeniu, powinny być całkowicie wystudzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *