Jak upiec sernik w kąpieli wodnej? To prostsze niż myślisz!

Z pewnością wielu z nas, cukierników-amatorów mimo, że w swoim życiu upiekło już niejeden sernik i przy pomocy kąpieli wodnej przygotowało niejedną czekoladową polewę, jeszcze nigdy nie podjęło się zrobienia twarogowego ciasta nad wrzątkiem właśnie. Pomyślicie z pewnością, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej nie dość, że skomplikowane, to nie daje żadnej gwarancji udanego wypieku. I owszem, cały proces wymaga od nas nieco więcej zaangażowania, jednak uwierzcie – jest tego wart.

Dlaczego kąpiel wodna?

O pieczeniu serników w kąpieli wodnej nie mówi się zbyt dużo. A szkoda, bo jest to zdecydowanie najlepsza z wymyślonych dotychczas metod na otrzymanie sernika, który nie tylko idealnie smakuje, ale przy tym doskonale wygląda. Ciasto nie rośnie zbyt mocno, dzięki czemu ani nie opada, ani nie pęka i to zarówno podczas pieczenia, jak i studzenia. Jego konsystencja pozostaje gładka, kremowa, aksamitna. Wypiek nie jest też zbyt wysuszony, jak to często bywa z klasycznym pieczeniem w piekarniku. Należy jednak pamiętać, że kąpiel wodną możemy zastosować wyłącznie w przypadku serników typu amerykańskiego, tzn. z dodatkiem całych jaj. Ciasta z przepisów typowo polskich, które nakazują ubicie z białek piany nie nadają się do tego.

Jak przygotować kąpiel wodną do sernika?

Po pierwsze, dysponować musimy szczelną tortownicą. Forma nie może przepuszczać nawet najmniejszych ilości płynu. Po drugie, potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Tortownicę zapinamy w taki sposób, aby był on wypuszczony na zewnątrz. Ranty pozostają nieokryte. Nie smarujemy ich też masłem. Po trzecie, niezbędna jest szeroka folia aluminiowa. Wycinamy z niej dwa arkusze, którymi dokładnie owijamy okrągłą blaszkę. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę serową. W tym momencie sięgamy po większą formę – może być kwadratowa lub prostokątna. Musi być jednak na tyle duża by pomieścić tortownicę. W czajniku zagotowujemy wodę i z wyczuciem przelewamy wrzątek do większej blaszki, tak by woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Uprzednio warto umieścić ciasto już w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu całość wyciągamy pieca, formę z sernikiem wyjmujemy z kąpieli wodnej, odwijamy folię i studzimy na blacie kuchennym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *