Wielkanocne przysmaki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się jakie smakołyki prócz obowiązkowych kolorowych jajek podamy w tym roku na świąteczny stół. Postawimy na klasykę czy pokusimy się o kilka nowych przepisów i zaskoczymy naszych najbliższych? A może warto połączyć kuchnię tradycję z nowoczesną?

Dania główne i przekąski

Jedno jest pewne – w święta nie może zabraknąć białego barszczu lub żurku z kiełbasą i jajkiem na zakwasie, domowego pasztetu i wędlin, a także sałatki jarzynowej i jajek. Jednak co zrobić by w te święta nie jeść w kółko tych samych potraw? Co podać by odwiedzający nas goście mogli spróbować dań, których nie mają na własnych stołach wielkanocnych? Jak zwykle wystarczy odrobina fantazji oraz… przegląd aktualnych przepisów w internecie. Z pewnością kilka z nich nas zainspiruje! Na przykład ciekawym a zaraz bardzo prostym dodatkiem jest wiosenna sałatka z rzodkiewką, kiełkami, rzeżuchą i płatkami migdałów na bazie jajek oraz pasztet warzywny z batatów, selera, soczewicy i pomidorów doprawiony bazylią. Pieczone mięsa warto natomiast urozmaicić cukinią, jarmużem i suszonymi pomidorami. Do faszerowania jajek zamiast tradycyjnej szynki użyć można awokado, wędzonego łososia, tuńczyka i koziego sera. A to tylko kilka pomysłów!

Świąteczne słodkości

Jak Wielkanoc to mazurek, babka i pascha. Bez nich ani rusz. Na szczęście w internecie znajdziemy mnóstwo różnych przepisów, dzięki którym nieco odmienimy nasze wypieki. Dla każdego coś innego – na różne gusta smakowe oraz żywieniowe potrzeby. Nawet osoby na diecie wegańskiej, bezglutenowej czy odchudzającej nie będą w tym roku musiały odmawiać sobie słodkości. Zatem mazurek może być kajmakowy, bakaliowy, czekoladowy z wiśniami, różany, pomarańczowy z białą czekoladą, cytrynowy z bezą, jaglany, fit z kremem z masła orzechowego i syropu klonowego, czy też z pastą tahini i granatem. Niezmienny pozostaje jedynie kruchy spód. Równie duży wybór mamy w kwestii babki: piaskowa, drożdżowa, maślano-czekoladowa, cytrynowa, z makiem, orzechowa z lukrem, migdałowa lub jogurtowa. Na klasykę najlepiej postawić w przypadku paschy. Dobrze utarty twaróg i duża ilość bakalii to sekret tego wyjątkowego deseru.
Nie ma na co czekać! Skomponuj własne wielkanocne menu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *