Włoskie Tiramisu dla miłośników pobudzającego espresso

Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser na całym świecie. Zajadają się nim Europejczycy, Amerykanie, a nawet Azjaci. Historia powstania smakołyku jest dość krótka, acz wywołuje sporo kontrowersji. Różne regiony słonecznej Italii – Wenecja, Florencja i Sienna, do dziś toczą jawny spór o to, skąd właściwie pochodzi Tiramisu.

Ocknij się i popraw sobie humor!

Nazwa tiramisu nie jest przypadkowa. Włoskie słowo oznacza: „przebudź się”, „ocknij się”, a nawet „podnieś mnie na duchu”, „popraw mi humor”. Jednym z podstawowych składników deseru jest bowiem intensywna, mocna espresso. Z tego też względu ciasto bardzo często serwowane jest na drugie śniadanie w towarzystwie małej czarnej lub jako poobiednia przekąska.

Co miasto, to legenda

Toskańczycy twierdzą, że przepis na tiramisu opracował ich książę Cosimo III de’Medici. Według nich władca serwował deser w czasie nużących posiedzeń rady księstwa. Po części zgadzają się z nimi mieszkańcy Sienny, którzy uważają, że rzeczywiście Cosimo III miał swój wkład w popularyzację smakołyku, lecz nie on go wymyślił. Tiramisu zostało mu podane podczas wizyty w Siennie i wówczas nazwane zuppa del duca (zupa księcia). W Wenecji sądzi się natomiast, że najwyżsi rangą urzędnicy weneccy doskonale znali smak tiramisu na długo przed rodziną Medicich. Co więcej, przysmak stał się popularny w kraju dlatego, że dworzanie odkryli iż jest naturalnym afrodyzjakiem (i stąd jego nazwa). Wreszcie w Wenecji popularne w tych czasach było mascarpone, które stanowi nieodłączny składnik tiramisu.

Sekret tiramisu doskonałego

Aby samodzielnie przygotować tiramisu nie trzeba wiele. Wystarczy kilka składników i podstawowe umiejętności kulinarne. Sekret tkwi w wysokiej jakości produktach. Absolutną podstawą jest typowo włoski serek deserowy mascarpone oraz biszkopty – kupione w sklepie, a najlepiej upieczone samodzielnie i pocięte na mniejsze kawałki. Prócz tego potrzebna jest kawa, oczywiście intensywne, włoskie espresso, gorzka czekolada lub dobrej klasy kakao, a także jaja, cukier oraz cukier puder. Według uznania tiramisu wzbogacić można o kilka kropel alkoholu – likieru amaretto, koniaku, rumu, brandy lub wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *