Co zrobić z ciasta francuskiego na Święta Bożego Narodzenia?

Ciasto francuskie to doskonała baza zarówno dla dań wytrawnych, jak i słodkich deserów. Jeśli dodamy do tego fakt, że gotowe ciasto, które wystarczy upiec w piekarniku możemy dostać w większości sklepów spożywczych i supermarketów nie dziwi, że chętnie z niego korzystamy. Jednak co powiecie na to, aby z okazji Bożego Narodzenia samodzielnie przygotować klasyczne francuskie, idealnie kruche, a zarazem delikatne ciasto, a następnie wykorzystać je do upieczenia tradycyjnych, wigilijnych łakoci?

Jak zrobić ciasto francuskie?

Do przygotowania około 1 kg warstw ciasta francuskiego potrzebne będzie 200 ml zimnej wody, łyżka soli, 500 g masła, a także 150 g mąki krupczatki i 250 g mąki pszennej. Po wymieszaniu wody z solą i rozpuszczeniu masła składniki łączymy w jednej misce z mąką i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta. To samo robimy z uprzednio utartym na gładką masę masłem. Przygotowanie ciasta francuskiego sprowadza się bowiem do przekładania na przemian dwóch warstw – ciasta i masła, które następnie schładzamy. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasto zamrozić i wykorzystać innym razem. Dzięki temu zdecydowanie zaoszczędzimy czas i unikniemy sklepowych gotowców.

Ciasto francuskie w wersji świątecznej

Nieodłącznym elementem wigilii i Świąt Bożego Narodzenia są oczywiście słodkie potrawy z makiem. Jako, że my, Polacy w sposób szczególny jesteśmy przywiązani do tradycji, nie moglibyśmy pominąć tego zwyczaju i w tym roku. Z drugiej strony zadajemy sobie pytanie, jak moglibyśmy choć odrobinę urozmaicić klasyczne menu i zaskoczyć swoich najbliższych. Wobec tego, świetnym rozwiązaniem jest połączenie maku właśnie z domowej roboty ciastem francuskim. Jak to zrobić? Otóż wystarczy zastąpić nim typowe ciasto drożdżowe i zawinąć je z makiem i aromatycznymi bakaliami w struclę. Poza tym, w bardzo prosty i szybki sposób z ciasta francuskiego i masy makowej, wzbogaconej o kilka kropel rumu i soku z cytryny przygotujemy pyszne rogaliki. Ułożone obok tradycyjnych pierniczków z pewnością staną się ulubionym, świątecznym przysmakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *