Kiedy i jak zrobić pierniczki świąteczne?

Do wyczekiwanego przez wszystkich miłośników świątecznych potraw i smakołyków Bożego Narodzenia coraz mniej czasu. Podczas, gdy w supermarketach panuje absolutne zatrzęsienie Mikołajów z czekolady i wszelkiego rodzaju ozdób, w naszych domach coraz większe zamieszanie. Co w tym roku sprezentować bliskim pod choinkę? Jak przystroić dom? Kiedy zabrać się za pierwsze gruntowne porządki, żeby nie zostawiać wielkiego sprzątania na ostatnią chwilę? I najważniejsze – czy to już ten czas, by przygotowywać pierwsze, tradycyjnie bożonarodzeniowe łakocie, czyli uwielbiane przez wszystkich pierniczki?

Terminarz pieczenia pierniczków

Jak się okazuje, pierwsze dni listopada to idealny czas na wyrobienie ciasta na tradycyjny piernik staropolski. Masa musi bowiem długo leżakować, zanim na tydzień przed Wigilią uformowane ciasto wsadzimy do pieca, a na 3-4 dni przed uroczystą kolacją przełożymy smakowitym kremem. Z kolei od połowy bieżącego miesiąca powinniśmy zabrać się za pierniczki bakaliowe – najpierw wyrobione ciasto trzymać w chłodzie, zaś pod koniec listopada wycinać ciastka i piec. Ostatnie dni listopada to najwyższa pora na tzw. Katarzynki (mocno twarde, najlepiej oblane kawowym lukrem), niemieckie Lebkuchen (o intensywnym aromacie bakalii i przypraw), a także na rustykalne, orzechowe pierniczki. Wreszcie początek grudnia to ostatni czas na pieczenie pierniczków z Norymbergi, których smak dojrzewa z każdym dniem oraz szwedzkich Pepparkakor, z wyczuwalną nutą melasy, cieniutkich o wyraźnym kształcie, przez co idealnych do zdobienia kolorowym lukrem.

Pierniczki Pepparkakor – do jedzenia i do ozdoby

Jako, że zazwyczaj większości z nas zależy, by świąteczne pierniczki nie tylko doskonale smakowały, ale również pięknie wyglądały dziś sprawdzimy, jak zrobić słynne pepparkakor, czyli pierniczki rodem ze Szwecji. Przede wszystkim potrzebować będziemy melasę (można ją zastąpić np. syropem klonowym), masło, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, jajko, sól, a dla smaku odrobinę zmielonego cynamonu, imbiru, goździków i przyprawy korzennej. Melasę, masło i cukier rozpuszczamy w garnuszku, składniki sypkie przesiewamy i łączymy w dużej misce. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone produkty, a następnie zagniatamy ciasto. Uwaga – będzie klejące. Po uformowaniu kuli, ciasto chłodzimy przez dwie godziny w lodówce. Po wyjęciu bardzo cienko rozwałkowujemy (im cieniej, tym lepiej) i foremkami wycinamy świąteczne kształty. Po upieczeniu do świąt przechowujemy w puszce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *