Wino musujące a szampan – czym się różnią?

dwa kieliszki z winem musującym

Szampan to bardzo popularny trunek. Kojarzony jest przede wszystkim z różnymi uroczystościami. Przyjęło się, że ważne okazje, jak ślub, urodziny czy ważny egzamin, należy oblewać, najlepiej właśnie szampanem. Często jednak wino musujące mylone jest z tym popularnym napojem alkoholowym. Czym więc się różnią?

Prawdziwy szampan

Prawdziwy szampan ma opinię najbardziej eleganckiego trunku świata. Oryginalnie produkowany jest w Szampanii, czyli regionie, który leży na północy Francji. Z powodu panujących tam warunków atmosferycznych, które nie sprzyjają hodowli winogron, takie jak mrozy i deszcze, produkcja wina w tym regionie nie należała do najłatwiejszych. Ze względu na trudności z produkcją wina, zastosowano metodę podwójnej fermentacji, która zaowocowała powstaniem popularnego szampana. Odpowiada ona zarówno za oryginalny smak napoju, jak i pojawienie się bąbelków. W ten sposób narodziła się też tradycja, aby zwycięstwo opijać szampanem. 

Technicznie rzecz biorąc, szampan jest winem musującym, ale nie oznacza to, że każde wino musujące jest szampanem.

Szampan a wino musujące

Oryginalny szampan produkowany jest w Szampanii, ale poza samym regionem istotne są również winogrona, z których został stworzony. Do jego powstania potrzebne są winogrona pinot noir, chardonnay oraz pinot meunier.

Ważna jest też różnica między winem musującym a winem gazowanym. Gaz w trunku to sztucznie dodany dwutlenek węgla. W przypadku tego pierwszego bąbelki powstają naturalnie, podczas procesu fermentacji. Istotną różnicą są też sztuczne składniki. W prawdziwym szampanie nie stosuje się ani cukru, ani żadnych chemicznych dodatków.

Ważnym elementem jest też cena. Oryginalny szampan może kosztować dość sporo. Wino musujące może być dużo tańsze, co nie oznacza, że gorsze w smaku czy jakości. Prawdą jest, że sama nazwa „szampan” zastrzeżona jest geograficznie, co znacząco nadaje temu trunkowi oryginalności, a to z kolei wpływa na kwotę, którą trzeba zapłacić za butelkę.

Jak podawać szampana?

Istotny jest posiłek, który będzie spożywany w towarzystwie szampana lub innego wina musującego. W celu pobudzenia apetytu gości, najlepiej sprawdzi się wino wytrawne lub półwytrawne. Doskonale nada się też do owoców morza, żabich udek, jajek, serów czy sushi. Trunek słodki lub półsłodki stworzy świetne połączenie ze słodkimi deserami lub owocami, takimi jak truskawki. Wino i te owoce to bardzo popularne połączanie.

Należy pamiętać, że szampan nie nadaje się do dań na bazie octu, zup i wędzonych ryb.  Trzeba też unikać tego trunku po spożyciu dużej ilości alkoholu, a także w przypadku naprawdę pełnego żołądka.

Szampan to wyjątkowy, ekskluzywny trunek, na który na co dzień może pozwolić sobie niewielu. Nie oznacza to jednak, że przeciętny człowiek może tylko zastanawiać się nad jego smakiem. Wina musujące mogą być dużo tańszą alternatywą, a przy tym wcale nie odstawać jakościowo od oryginału. Dostępne są w różnych wariantach i smakach, co z pewnością każdemu pozwoli znaleźć coś dla siebie.